Αρχικά θα πρέπει να συνειδητιποιήσουμε για ποιους λόγους πρέπει να απεξαρτητοποιηθούμε και τι θα κερδίσουμε και τι αλλαγές θα δούμε στο σώμα μας. Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, που απασχολεί τις τελευταίες δεκαετίες τους επιστήμονες υγείας στις δυτικές κοινωνίες κυρίως.
Το σώμα είναι κατασκευασμένο να αντιδράει σε κάθε απότομη αλλάγη που κάνουμε στις συνήθειές μας, γιατί να μας προστατέψει. Πόσες φορές έχεις κάνει διαίτα και μετά από απότομη απώλεια βάρους, σταμάτησες να χάνεις κιλά, παρόλο που έκανες εξαντλητική δίαιτα. Αυτό συνέβη επείδη το σώμα μας, αντιμετώπισε αυτήν την ξαφνική απώλεια, ως κίνδυνο και επιβράδυνε την διαδικασία.
Πάμε να δούμε πρακτικά πως μπορούμε να απεξαρτητοποιηθούμε από τη ζάχαρη. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, κάθε εθισμός είναι δύσκολος να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να έχουμε υπομονή και να κάνουμε σταδιακές αλλαγές για να μην αντιδράσει το σώμα μας και να γίνει πιο επώδυνη η απεξάρτηση οπώς είπαμε πιο πάνω.
Δοκίμασε τα παρακάτω:
Μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμάς κ.α σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη επιθυμία για γλυκό.
Δείτε συνταγές που έχουν μπαχαρικά για να τα εντάξετε στο μενού σας. Ο κουρκουμάς πάει πολύ με το κοτόπουλο και η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον καφέ, στο κρασί η ακόμα και στο κοκκινιστό κρέας.
Η πέψη των πρωτεινών είναι πιο δύσκολη από ότι των υπόλοιπων στοιχείων. Έτσι νιώθουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι με αποτέλεσμα να κρατάμε για περισσότερη ώρα σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επίσης ο συνδυασμός πρωτεινών με γλυκές τρωφές αλλά και υδατάνθρακες μειώνει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Όταν πχ τρως ένα φρούτο, το συνδυάζεις με ξηρούς καρπούς – extra Tip: αν είναι μήλο μπορείς να βάλεις & κανέλα, όπως είπαμε παραπάνω.
Τα φρούτα είναι τα γλυκά της φύσης, αλλά με την διαφορά ότι πολλά από αυτά έχουν και αρκετές φυτικές ίνες, που εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Είναι δηλαδή, σύνθετοι υδατάνθρακες. Προσοχή: Οι χυμοί δεν έχουν φυτικές ίνες και συνήθως έχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΖΑΧΑΡΗ. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά το στήψιμο, καταστρέφονται οι φυτικές ίνες, αλλά κυρίως επειδή προστείθετε ζάχαρη.
Τα φρούτα που μπορούν να αντικαταστήσουν τα γλυκά και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι: καρπούζι, πεπόνι, σύκα, σταφύλια, μούρα, φράουλες κ.α.
Τέλος, θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Δηλαδή, να διαβάζουμε τα συστατικά και να βλέπουμε αν υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη. Από τα συσκευασμένα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά τουλάχιστον το 60% πρόσθετη ζάχαρη.
Με ποιες ονομασίες θα δείτε τη ζάχαρη: Γαλακτόζη, Φρουκτόζη, Γλυκόζη, Δεξτρόζη, Εκχύλισμα Βύνης, Ινβερτοσάκχαρο, Λακτόζη, Μελάσα, Μαλτοδεξτρίνη, Ισχογλυκόζη, Σιρόπι Γλυκόζης, Σιρόπι Ρυζιού, Χυμός Ζαχαροκάλαμου.