Μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη και της γνωσιακής κατάπτωσης.
Όταν σκέφτεστε για τη μεσογειακή διατροφή, το μυαλό σας μπορεί να πάει σε πίτσα και ζυμαρικά από την Ιταλία, ή αλλαντικά από την Ελλάδα, αλλά αυτά τα πιάτα δεν εντάσσονται στα υγιεινά διατροφικά σχέδια που διαφημίζονται ως “Μεσογειακά”. Ένα πραγματικά μεσογειακό “μενού” βασίζεται στα παραδοσιακά φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα φρούτα, τα θαλασσινά, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά – ίσως ένα ποτήρι ή δύο κόκκινα κρασιά. Έτσι οι κάτοικοι της Κρήτης, της Ελλάδας και της νότιας Ιταλίας έτρωγαν περίπου το 1960, όταν τα ποσοστά χρόνιων ασθενειών τους ήταν από τα χαμηλότερα στον κόσμο και το προσδόκιμο ζωής τους μεταξύ των υψηλότερων, παρά το γεγονός ότι είχαν περιορισμένες ιατρικές υπηρεσίες
Πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μετά από μια μεσογειακή διατροφή περιορίζεται η πρόσληψη ψωμιών, επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος και ενθαρρύνεται η κατανάλωση κόκκινου κρασιού αντί σκληρού ποτού – όλοι οι παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κρατώντας τον εαυτό σας ευκίνητο. Εάν είστε μεγαλύτερος ενήλικας, τα θρεπτικά συστατικά που αποκτήθηκαν με μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μυϊκής αδυναμίας και άλλων σημείων αδυναμίας κατά περίπου 70 τοις εκατό.
Μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη χοληστερόλη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη συνολική υγεία των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας.
Μειώνοντας κατά το ήμισυ τον κίνδυνο ασθένειας του Parkinson. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στην μεσογειακή διατροφή μπορούν να εμποδίσουν τα κύτταρα να υποστούν μια καταστροφική διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson στο μισό.
Αύξηση της μακροζωίας. Με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου, μειώνετε τον κίνδυνο θανάτου σε οποιαδήποτε ηλικία κατά 20%.
Προστασία από διαβήτη τύπου 2. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που χωνεύουν αργά, αποτρέπει τις τεράστιες μεταβολές στο σάκχαρο του αίματος και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.