Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε άρρωστοι η όρεξη σας μειώνεται? Δεν είναι απλά ένα σύμπτωμα, είναι η απάντηση του οργανισμού στο πως θα γίνει πιο γρήγορα καλά Ο οργανισμός κάνει την πέψη της τροφής ή ανανεώνεται- για να ιαθεί. Άμα χρησιμοποιεί όλη την ενέργειά του για πέψει την τροφή, τότε δεν του απομένει έχει άλλη ενέργεια για να ιαθεί. Που με βοηθάει το intermittent fasting?
Mε τις σποραδικές νηστείες δεν χρειάζεται, το ανοσοποιητικό σύστημα, να αντιμετωπίζει τις τοξίνες που υπάρχουν στο φαγητό, οπότε δίνεται η δυνατότητα για αναζωογόνηση των οργάνων. Έτσι μειώνονται και τα προβλήματα υγείας- καρκίνος, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία και νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας
Σταθεροποιείται το σάκχαρο στο αίμα- όταν δεν εισάγεται θερμίδες στον οργανισμό σας. Το επίπεδο της ινσουλίνης πέφτει και άρα μειώνεται η αντίσταση σε αυτήν (ο κύριος φταίχτης που παχαίνουμε)- Όταν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα πέφτει το σώμα σας δεν χρειάζεται να παράγει τόσο ινσουλίνη έτσι ώστε τα κύτταρα να πάρουν την γλυκόζη από τη ροή του αίματος, έτσι και το επίπεδο της ινσουλίνης πέφτει.
Όταν δεν καταναλώνουμε τροφή, το σώμα μας διασπά καταστρεμένα κυτταρά για παράγει ενέργεια. Τα κατεστραμμένα κύτταρα αποβάλλονται, η πείνα μας, ξεκινά την διαδικασία αυτή της αυτοφαγίας, φυσική διαδικασία του σώματος που “καθαρίζεται” από τοξίνες και ταυτόχρονα αναζωογονεί τα κύτταρα.
Όταν συνηθίσετε στην αίσθηση της πείνας, η ίδια η πείνα μειώνεται γιατί με την πείνα πέφτει το επίπεδο της ινσουλίνης και αυξάνεται η ευαισθησία της. Αυτή η βελτίωση στον μεταβολισμό βοηθάει στη μείωση αποθεμάτων λίπους και άλλων ορμονών που ενεργοποιούν την παχυσαρκία.
Το πλεόνασμα ινσουλίνης στο αίμα μπλοκάρει την καύση λίπους και δημιουργεί της κατάλληλες προϋποθέσεις για την αποθήκευση λίπους, οπότε είναι καλό να κρατάμε σταθερά τα επίπεδά της, το οποίο κάνει πολύ εύστοχα η διαλειμματική νηστεία.